Adres

Fysiotherapie de Velden

Frederiksveld 6
2151 LS Nieuw Vennep

tel. 0252-683385

tel. 0252-684190

klik hier voor route

Privacy policy

Klik hier voor onze privacy policy.

Hans Duijnstee BIG nummer : 29044158504    AGB code 04-10110 (praktijk)  AGB code 04-101026 (persoonlijk)

Gino van Veldhuizen BIG nummer : 09926650104

 

Zoeken

COPD en hartrevalidatie

De afkorting COPD staat voor Chronic Obstructive Pulmonary Diseases (chronische obstructie van de luchtwegen). Het is een verzamelnaam voor chronische bronchitis en longemfyseem. Deze aandoeningen aan de luchtwegen maken het ademen lastig. Bij COPD is het slijmvlies van de luchtwegen langdurig ontstoken. Dat kan gepaard gaan met slijmvorming. Later beschadigt de ontsteking de longen. Kleine luchtwegen verliezen hierdoor op den duur hun stevigheid en de longen worden minder rekbaar. Verreweg de belangrijkste oorzaak van COPD is (mee) roken.

Verkoudheid, luchtweginfecties of prikkelende lucht, zoals rook en uitlaatgassen, verergeren de ontsteking van het slijmvlies in de luchtwegen. Typische verschijnselen van COPD zijn hoesten en slijm opgeven. Kortademigheid bij inspanning is een ander veel voorkomend verschijnsel bij patiënten met COPD. Een piepende ademhaling kan onderdeel zijn van deze reeks van symptomen. Patiënten met COPD hebben vaak luchtweginfecties, waardoor hun conditie verder achteruitgaat. Deze perioden worden wel exacerbaties genoemd. COPD kan grote beperkingen opleveren, thuis en op het werk.

 

Inademen gaat meestal wel, maar vooral uitademen levert een probleem op. Als COPD-patiënten zich inspannen, gaan ze sneller ademen. De druk in de borstkas kan dan te groot worden voor de kleine, minder stevig geworden luchtwegen, waardoor ze dicht kunnen gaan zitten. De ademhaling wordt kort en oppervlakkig. Een goed spiercorset van de romp is essentieel voor een goede in- en uitademfunctie. Deze zogenaamde hulpademhalingsspieren zijn van groot belang. Onze behandeling bestaat voor een belangrijk deel uit training van de hulpademhalingsspieren en het rompspiercorset (buik- en rugspieren).

Factoren zoals luchtverontreiniging en erfelijkheid  spelen een rol. 

Als u last krijgt van benauwdheid en hoestbuien als u zich inspant, is het begrijpelijk dat u liever geen lichamelijke activiteiten onderneemt. Maar voor u is het juist belangrijk dat uw conditie op peil blijft. Als u minder beweegt, krijgt u uiteindelijk meer klachten, waardoor u vervolgens nog minder gaat bewegen. Dit is een neerwaartse spiraal. Wij leren u hoe u juist door beweging uw klachten zoveel mogelijk beperkt. Meer bewegen dus, door meer te bewegen houdt u uw conditie op peil. U raakt minder snel vermoeid, u herstelt sneller na een infectie en u voelt zich minder benauwd na een inspanning. Werken aan uw conditie is en blijft belangrijk. Wij kunnen uw longfunctie door juiste adviezen en oefeningen optimaliseren.

 

Hoesten

Mensen met COPD hoesten om slijm kwijt te raken. Bij emfyseempatiënten zijn de longen echter minder stevig en kan hoesten juist averechts werken. Met het ophoesten van slijm verwijderen we  echter wel schadelijke deeltjes uit de longen en verder vergroten we het beschikbare longoppervlak voor zuurstof- en afvalstofuitwisseling. Wij kunnen u de juiste ademhalings- en hoesttechnieken aanleren zodat u uw longfunctie optimaliseert en sneller van luchtweginfecties afkomt.

 

Ademen

Als u kortademig bent dan kunnen wij u leren uw ademtechniek en -tempo aan te passen zodat u minder snel benauwd wordt en uw eigen mogelijkheden beter leert inschatten.

 

Bloedgassen

Bij inademen nemen we zuurstof (O2) op in het bloed en bij uitademen raken we het afvalproduct koolstofdioxide (CO2) weer kwijt aan de buitenlucht. De ademhaling zorgt er dus voor dat O2 de cellen van het lichaam kan bereiken en dat CO2, dat door allerlei processen in de cellen wordt gevormd, weer wordt afgevoerd. Bij COPD patienten is met name de uitademingsfunctie slecht/verminderd en is er sprake van een ongunstige  verhouding van de bloedgassen. De COPD patient raakt zijn CO2 dus onvoldoende kwijt wat uiteindelijk leidt tot een verlaging van de zuurgraad (pH-waarde) van het lichaam (respiratoire acidose). Voor het goed kunnen functioneren van het lichaam is het van belang dat de pH-waarde van het lichaam binnen nauwe grenzen gehouden wordt. Het meten van de saturatiegraad van het bloed vertelt ons voor een gedeelte hoe het met deze waarden is gesteld.

 

Meten

Bij revalidatie, training van de ademfunctie en conditieverbetering, is het meten van een aantal waarden (bloed/zuurstof/longvolume etc.) van essentieel belang (spirometrie, pulsoxymetrie). We maken in de praktijk gebruik van een aantal meetinstrumenten om een basismeting te doen, om verantwoord de intensiteit van de revalidatietraining te kunnen bepalen, om tussentijds te monitoren en nemen een eindmeting af om de resultaten objectief te kunnen beoordelen en vastleggen.